Ha pályakezdőként állásra vagy szakmai gyakorlatra jelentkeztek, kutatások alapján kimutatták, hogy nem érdemes több oldalnyi önéletrajzot írni, még akkor sem ha ezt simán megtudnátok írni. És ezentúl még pár fontos tippet is megemlítenénk.

Csak olyan szakmai tapasztalatot írjatok le, ami az álláshoz kapcsolódik

Olvassátok át figyelmesen a meghirdetett állást és csak azokat a szakmához kapcsolható tapasztalatokat írjátok le az önéletrajzba ami a cégnek fontos lehet. Ne legyen semmi mellékes lényegtelen.

A középiskolát javasolt kihagyni

A középiskolai tanulmányok említése felesleges, kivéve ha nem valami speciális gimibe jártatok.

Csak tömören a részletekkel

Bár szépen mutathat, ha minden korábbi munkahely adatai listaszerűen új sorba kerülnek, de nagyon sok helyet elfoglal. Ezért mehet nyugodtan egymás után a vállalat neve, székhelye, beosztás stb…

Hatásosak a keskeny margók

Keskeny margóval jobban néz ki egy önéletrajz és dupla sorközre sincs szükség. Ha kicsit azt akarjátok, hogy többnek vagy átláthatóbbnak látszódjon elég ha az alcímek felett nagyobb helyet hagytok.

Csak a kiemelkedő eredményt

Fontos, hogy ne soroljatok fel minden korábbi eredményeiteket csak azokat melyek valami oknál fogva kiemelkednek a többi közül. A lényegtelenekre melyeket bárki más is megcsinál, nincs szükség.

Lehetőleg PDF-ben küldjétek el az önéletrajzaitokat

Lehetőség szerint PDF-be küldjétek el az önéletrajzot, ha csak a cég máshogy nem kívánja. Erre azért van szükség, mert egy szépen megformázott szöveget tönkretehet egy rossz program. De ha PDF- ben mentitek el akkor biztosak lehettek benne, hogy ahogy látjátok, más is pont ugyan úgy fogja látni.